Nieuws uit het dekenaat

 

 

Dinsdag 20/02/2024

Donderdag   08/02/2024

Christelijke meditatie

 

Bij het horen van ‘meditatie’ denken we vlug aan yoga of oosterse religies (boeddhisme en hindoeïsme). Nochtans, ook de joods-christelijke traditie kent meditatie als een vorm van bidden.

 

Mediteren is geen vlucht uit de wereld, integendeel: christelijke meditatie is een vorm van bidden waarbij we loskomen van ons eigen ‘ik’ om open te komen voor de A/ander. Om dit doel te bereiken suggereert de christelijke meditatie dat we ons tijdens de meditatie continu focussen op één bepaald woord. Elk kan kiezen welk woord hem daarbij het beste helpt. Laurence Freeman, benedictijner-monnik en grondlegger van de christelijke mediatie, suggereert het woord ‘Maranatha’, wat wil zeggen ‘Kom, Heer Jezus, kom!’ ‘Bidden, zegt Paulus, is de Geest laten bidden in jou’. Het komt erop aan zich voor die Geest open te stellen.

 

Sommigen verkiezen een Bijbeltekst om bij stil te staan. De tekst beluisteren, de tekst op je leven leggen, vanuit de tekst tot gebed komen om tot slot God te loven.

 

De rijkdom van de christelijke meditatie kan je alleen maar proeven door je eraan over te geven, door je eraan toe te vertrouwen. Net zoals je pas kan leren zwemmen door te springen!

 

We nodigen je uit kennis te maken met de christelijke meditatie in de kapel van de Bremstruik (zusterkoor) elke tweede en vierde zaterdag van de maand van 9 tot 9.30 uur. Welkom!

 

Meer informatie vindt  u op www.christmed.be.